του Πάνου Τότσικα 

μέλους της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού»

Τον Ιούνιο του 2011, τροποποιήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Υμηττού, ως αποτέλεσμα της   διαπίστωσης ότι το από το 1978 Π.Δ, δεν επαρκούσε πλέον για την ανακοπή της συνεχιζόμενης επέλασης της αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης .

Οι θετικές διατάξεις του νέου Π.Δ, που επέκτειναν την απόλυτη προστασία σε μεγαλύτερη έκταση του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή   φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές  δασικών ή γεωργικών εκτάσεων  που είχαν ενταχθεί στις Ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική αξία. Έκτοτε , ξεκίνησαν ένα πόλεμο ενάντια στο νέο Π.Δ για τον Υμηττό, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας  αιτήσεις ακύρωσής του.

Ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ κατέθεσε  το δικηγορικό γραφείο   Απ. Παπακωνσταντίνου  (της γνωστής οικογενείας), « εκ μέρους εκατοντάδων ιδιοκτητών, αλλά και εκ μέρους Δήμων και Συλλόγων », όπως αναφέρει.

Αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ έχουν καταθέσει οι Δήμοι Παιανίας – Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης  προσέφυγε στο ΣτΕ  κυρίως κατά της νομιμοποίησης εγκαταστάσεων όπως το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ), στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης και ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού για ζητήματα που αφορούν τοπικές και επιμέρους ρυθμίσεις.

Αυθαιρετη βίλα στο δάσος στον Yμηττό

Σοβαρό ενδεχόμενο ακύρωσης του ισχύοντος Π.Δ

Στις 15.2.2013 εκδικάστηκαν στο ΣτΕ  οι  αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ που είχαν καταθέσει οι Δήμοι. Το ΣτΕ αποφάσισε τότε, προτού αποφανθεί, να απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (10.9.2015) και με βάση την οδηγία  2001/42/ΕΚ, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν την έκδοση του Π.Δ προστασίας του Υμηττού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Υπόμνημα της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού» «…με την απόφαση αυτήείναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο  να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ., προστασίας του Υμηττού και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς  μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο δασικό χώρο από ιδιοκτήτες ή  καταπατητές…»

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Διαδημοτικής», ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ (10.3.2017), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Δήμαρχος Ηλιούπολης Β. Βαλασόπουλος, αντί να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, επιδιώκει μαζί με τους καταπατητές την ακύρωσή του, δηλώνοντας : «…Το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 είναι ακραίο…. Δεν μπορεί η Α’ Ζώνη να επεκταθεί έως τα όρια του σχεδίου πόλης… δεν μπορεί να μας απαγορεύουν να κάνουμε νέα Νεκροταφεία… Ούτε είναι λογικό να μας ζητούν να κατεδαφίσουμε αυθαίρετα φτωχών ανθρώπων, απόγονων προσφύγων που ζουν με κοινωνικές παροχές…»(!!!)

Επισημαίνεται ακόμη ότι, αν και το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 2011 για την προστασία του Υμηττού προβλέπει την καταγραφή όλων των υφιστάμενων αυθαιρέτων κτισμάτων, το 2013, με «φωτογραφική» ρύθμιση στον Ν.4178 εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση για 10 χρόνια τα αυθαίρετα στον Υμηττό…

«…Σήμερα, όχι μόνο ισχύει ακόμη αυτή η «ρύθμιση», αλλά επιδιώκεται η πλήρης κατεδάφιση, ολόκληρου του ισχύοντος Π.Δ. προστασίας του Υμηττού…», επισημαίνει η «Διαδημοτική».

«…Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι εμπρησμοί των τελευταίων ετών αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση. Ας μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα σχέδια για την λεηλασία του Υμηττού. Ας μην επιτρέψουμε την παραπέρα δόμηση του βουνού και τη συρρίκνωση της προστασίας του…»

Απάντηση