Σε συνέχεια των δράσεων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Νερό (Right2Water) διοργανώθηκε με την αιγίδα της GUE/NGL ( Ευρωαριστερά ) εκδήλωση με θέμα “ Ο αγώνας για την ελεύθερη πρόσβαση στο Νερό στην Ε.Ε ΄΄, από την ευρωβουλευτή Σ. Σακοράφα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας και τον Γερμανό ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Aριστεράς, Stefan Eck.

Επισημάνθηκε η ακραία επιθετική πολιτική της Ε.Ε. για την ιδιωτικοποίηση του νερού, κατά παράβαση του  ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που αναγνωρίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό,  καλεί την Επιτροπή να μην πιέζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα και το οποίο υιοθετήθηκε μετά τη συλλογή ενός και πλέον εκατομμυρίου υπογραφών Ευρωπαίων Πολιτών. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει τάση επαναδημοτικοποίησης επιχειρήσεων νερού που είχαν στο παρελθόν ιδιωτικοποιηθεί συνήθως μετά από δημοψηφίσματα και κινητοποιήσεις. Ωστόσο οι κοινωνίες στην αναλαμβάνουν υπέρογκα κόστη που προκάλεσε ο ιδιωτικός τομέας, ενώ οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να διατηρούν ιδιωτικοποιημένο προφίλ, περιορίζοντας τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ (δημοτικών επιχειρήσεων), επιστημονικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι κινημάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επιστήμονες καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού όπως η Food and Water Europe και η European Public Services Union.

Το βίντεο της εκδήλωσης (μετά το 2:57 οι τοποθετήσεις ελλήνων αντιπροσώπων)

Απάντηση