της Μαρίτας Κουρούπη

Στο  ΦΕΚ 2883 /Β/14-11-2013 διαβάσαμε  ότι  μεταξύ άλλων  μεταφέρθηκε  στο Ταμείο  Αξιοποίησης Ιδιωτικής  Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ –ΤΑΙΠΕΔ- το ακίνητο με ΑΒΚ 218   του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης εμβαδού περίπου 98,118 τμ.

Το κτήμα αυτό ανήκει στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- πρώην Υπουργείο  Γεωργίας- και όπως μας ανέφεραν αγοράστηκε το 1929 ,  συμβολαιογράφος Ι. Οικονομόπουλος αρ. συμβολαίου 126400/1929. Αναζητήσαμε αυτό το συμβόλαιο  από τις αρμόδιες αρχές  αλλά δεν βρέθηκε πουθενά.!! Ούτε στο υποθηκοφυλάκειο. Διατηρούμε επιφυλάξεις.

Με το από 12/28-12-1934 Π. Δ/γμα « Περι απαλλοτριώσεως τμημάτων ιδιωτικών αγρών» με πρόταση του Υπουργού  Γεωργίας απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά για δημόσια ωφέλεια με σκοπό την επέκταση του Κεντρικού Φυτωρίου  Αμερικανικών Αμπέλων, τμήματα ιδιωτικών αγρών  εντός αυτού του ακινήτου.

Tο 1992  δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση του γενικού Πολεοδομικού σχεδίου της τότε κοινότητας Λυκόβρυσης που αναφέρει για το συγκεκριμένο ακίνητο  ότι προορίζεται για  Εθνικό  Τυπογραφείο και Συνεργείο Επισκευής Κρατικών  Αυτοκινήτων. Καμία αναφορά  για τους αμπελώνες και τα διάφορα Ινστιτούτα Αγροτικής  Ερευνας ( ΕΘΙΑΓΕ) που στεγάζονται εκεί.

΄Ηδη από το 1986  είχε εγκριθεί η παραχώρηση τμήματος του δημοσίου ακινήτου  20.0 τμ για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων  στο Δήμο  Μεταμόρφωσης και στην  τότε Κοινότητα  Λυκόβρυσης. Η όλη έκταση μέχρι πρότινος ήταν εκτός  σχεδίου αλλά προκαλεί  ερωτηματικά  η σύνταξη τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου , θεωρημένο από τον Γενικό Διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ Σπ. Βυζαντινόπουλο που υποβλήθηκε για έγκριση το 2003 . Γιατί  αυτό το ξεχωριστό καθεστώς;

Στην έκταση αυτή όπως είπαμε  στεγάζονται διάφορα Ινστιτούτα  Αγροτικής  ΄Ερευνας  ενώ στο υπόλοιπο  αγρόκτημα  περίπου 60 στρέμματα   όπως  αναφέρει ο οργανισμός  Δήμητρα που έχει αντικαταστήσει το  ΕΘΙΑΓΕ  διατηρούνται περίπου 800 είδη  αμπέλου   και θεωρείται η μεγαλύτερη συλλογή στο χώρο των Βαλκανίων.

Το 2012  ο  τότε Δήμαρχος  Λυκόβρυσης –Πεύκης, Δ.  Φωκιανός φέρνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τον καθορισμό χρήσεων γης στο συγκεκριμένο κτήμα Α ΒΚ 218  λέγοντας ότι έχει υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο  Αγροτικής  Ανάπτυξης να του παραχωρηθούν 25 στρέμματα, προκειμένου να κατασκευάσει –Κλειστό Αθλητικό  Γυμναστήριο, Κέντρο  Υγείας  Αστικού  Τύπου,-Χώρο στάθμευσης  επιβατικών αυτοκινήτων – Αμαξοστάσιο- Χώρο ανακύκλωσης  και επεξεργασίας πράσινων και λοιπόν ανακυκλώσιμων υλικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πουθενά δεν κάνει αναφορά ότι ο συγκεκριμένος χώρος περιλαμβάνει αμπέλια, Ερευνητικά Ινστιτούτα  και Αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αγνοούν την ύπαρξή του!!

Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ ότι όλα τα δημόσια ακίνητα περνούν στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ  ξεκινάει  κινητοποίηση  παρατάξεων, φορέων και μεμονομένων  πολιτών  και δημιουργείται μια επιτροπή  που με το σύνθημα  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ προγραμματίζεται   ένα διήμερο εκδηλώσεων   και μάλιστα καλούνται  οι  Νάντια Βαλαβανη και  Χαρά  Καφαντάρη να μιλήσουν για τις καταστρεπτικές συνέπειες  που θα έχει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τον  Ιούνιο του 2014  στη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ βλέπουμε ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο  αλλάζει ο  όρος BusnessPark και αντικαθίσταται με τον όρο ExhibitionCenter, ενώ παραμένει ο όρος Ligtindustryuses–ελαφρές βιομηχανικές  χρήσεις.

Μετά τα παραπάνω διαπιστώνουμε μια περίεργη στάση των διαφόρων υπηρεσιών και παραγόντων καθώς και του Δήμου ως προς την διατήρηση  και αναβάθμιση του δημόσιου κτήματος του  ΕΘΙΑΓΕ.

Αντί η πολιτεία να συντηρήσει και να αξιοποιήσει αυτή την μοναδική αμπελουργική  τράπεζα, γενετικού υλικού εθνικής κληρονομιάς   ακολουθεί την εκποίηση για εμπορικές χρήσεις με σύμμαχο δυστυχώς και τη δημοτική  αρχή.  Εχουμε μαζί μας την πλειοψηφία των εργαζομένων στα Ινστιτούτα της  ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ   και θεωρούμε ότι κάθε άλλη δραστηριότητα στο χώρο αυτό. Θα είναι μεγάλο εθνικό και περιβαλλοντικό πλήγμα για όλη την  περιοχή.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *