Η αντιπαράθεση για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, είναι γνωστή ανά το πανελλήνιο, λόγω της συνεχούς αναφοράς των αθλητικών και όχι μόνο ΜΜΕ. Οι πραγματικές παράμετροι του θέματος, όπως συνηθίζεται, αποκρύπτονται στην συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών. Το γεγονός για παράδειγμα, ότι πρόκειται ένα γήπεδο 30 χιλιάδων στο κέντρο της πόλης, χωρίς πρόσβαση από μεγάλους οδικούς άξονες, μετρό ή τραμ, χωρίς χώρους στάθμευσης, χωρίς περιμετρικές ζώνες ασφάλειας. Το γεγονός ότι καταλαμβάνει μέρος του Άλσους και βρίσκεται σε επαφή με τον παραδοσιακό προσφυγικό οικισμό. Το γεγονός ότι προϋποθέτει δημόσια έργα που θα αλλάξουν τη μορφή και τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε όλο το κέντρο του Δήμου. Ή τέλος το γεγονός, ότι όλος ο χώρος του γηπέδου είναι δημόσιος χώρος που παραχωρήθηκε στο  ερασιτεχνικό σωματείο της ΑΕΚ, αλλά το γήπεδο θα το διαχειρίζεται μια ανώνυμη εταιρεία και η ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν θα βλέπει ούτε την πόρτα του. Κανένα παράδοξο μέχρι εδώ. Το ίδιο γίνεται και για το Ελληνικό, τις Σκουριές, τον Αχελώο και τόσα άλλα.

 

Το νέο υπόδειγμα στην περίπτωση της Ν. Φιλαδέλφειας αφορά την πλήρη αποσιώπηση των συνεχόμενων και σοβαρών επεισοδίων την τελευταία τριετία και τη μόνιμη παρουσία ομάδων που φέρονται ως οπαδοί της ΑΕΚ, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν ένα διαρκή μοχλό πίεσης για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων Μελισσανίδη που βλέπει πολύ πέρα από το γήπεδο. Από την περίοδο πριν από τις δημοτικές εκλογές, η βίαιη διάλυση συγκεντρώσεων και οι συνεχείς βανδαλισμοί, προανήγγειλαν τη συνέχεια. Μπράβοι και φανατικοί διαλύουν δημοτικά συμβούλια και εκδηλώσεις, προπηλακίζουν σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, ξυλοκοπούν και τραυματίζουν εργαζόμενους και αιρετούς, βανδαλίζουν το δημαρχείο, σχολεία, δημόσιους χώρους, κατοικίες και αυτοκίνητα όσων μπαίνουν το στόχαστρο, χωρίς ούτε η αστυνομία, ούτε τα ΜΜΕ να ασχολούνται με το θέμα. Σαν να είναι ένα γεγονός χωρίς σημασία, ότι ένας δήμαρχος και μια δημοτική αρχή βρίσκονται υπό συνεχή απειλή σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους, ενώ οργανωμένα συμφέροντα κρατούν σε ομηρεία την πόλη υπό το κράτος του φόβου. Αθλητικοί και τοπικοί «δημοσιογράφοι» δημοσιοποιούν τα ονόματα των μελών της Λαϊκής Συνέλευσης  και υποδεικνύουν συντάκτη της τοπικής εφημερίδας  Κόντρα ως άλλου ενός «εχθρού» του λαού και του γηπέδου. Καθένας και καθεμία που έχει εκφράσει άλλη άποψη στοχοποιείται, διασύρεται, υβρίζεται και απειλείται, με τον Άρη Βασιλόπουλο έχει τη μερίδα του λέοντος. Δύο χώροι απέναντι από το Δημαρχείο είχαν καταληφθεί από «οπαδούς» που περιπολούσαν στο πεζοδρόμιο επί μήνες, έχοντας διώξει μέχρι σήμερα τις συλλογικότητες που λειτουργούσαν εκεί.  Μετά την ακύρωση μιας πορείας αλληλεγγύης που σταμάτησε από την Αστυνομία έξω από την Φιλαδέλφεια, ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες «οπαδοί» ανεβοκατέβαιναν περιπολώντας την κεντρική λεωφόρο Δεκελείας χωρίς καμία όχληση και μετά την απόπειρα διάλυσης πολιτικής εκδήλωσης που συνοδεύτηκε από  τραυματισμό δημοσιογράφου, το τοπίο έγινε ξεκάθαρο. Η πόλη έχει αποκτήσει «αφεντικό» που φοράει το μανδύα της ΑΕΚ και μάλιστα με τη συνεργασία της κυβέρνησης και της περιφέρειας.

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, δημιουργήθηκε η ανάγκη αντίδρασης από όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι τα όσα συμβαίνουν στη Ν. Φιλαδέλφεια, δείχνουν το δρόμο σε κάθε μεγαλοεπιχειρηματία νέας γενιάς. Με τον Μαρινάκη άρχοντα του Πειραιά, τον Σαββίδη να ανοίγει τα πανιά του, τον πρωθυπουργό να αποφασίζει σε συνεντεύξεις γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί και το πολιτικό αδιέξοδο να δημιουργεί ανάγκες εκτόνωσης της λαϊκής οργής σε ακίνδυνα πεδία.

 Η δύναμη που προσθέτει η κατοχή μιας μεγάλης ομάδας και η χρήση των Μέσων Μεταποιημένης Ενημέρωσης, επηρεάζει ακόμη και χώρους φαινομενικά εκτός συστήματος ή και αντισυστημικούς. Πρόσφατα δείγματα γραφής του Unfollow, και του Σπύρου Τζόκα δίνουν μια μικρή γεύση.

Έτσι δημιουργήθηκε ο συντονισμός συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των κοινών αγαθών (δείτε και το βίντεο από συνέντευξη τη τύπου). Παράλληλα ξεκίνησε μια πλατφόρμα υπογραφών, ενώ ο Δήμος διοργάνωσε συγκέντρωση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην πόλη. Μια συγκέντρωση που τελικά μετά από πολλά διαβήματα και καταγγελίες, περιφρουρήθηκε από την αστυνομία και παρά το κλίμα τρομοκρατίας, κατόρθωσε να συγκεντρώσει αρκετό κόσμο (δείτε  φωτογραφίες και βίντεο).

 

Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Μόλις πριν λίγες ημέρες, εκδήλωση της Λαϊκής Συνέλευσης δεν πραγματοποιήθηκε υπό τον φόβο επεισοδίων. Όσο εξελίσσονται τα σχέδια για την περιοχή, τόσο ακόμη και η απλή τήρηση της νομιμότητας θα θεωρείται εχθρική ενέργεια. Όλα τα επεισόδια των τελευταίων μηνών οφείλονταν στην άρνηση του Δήμου να παρανομήσει, εγκρίνοντας υψομετρικές μελέτες από δρόμους που η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ σχεδιάζει να ….υπογειοποιηθούν. Στην κονίστρα των πολιτικών και οικονομικών επιδιώξεων, μέσες λύσεις δεν χωρούν. ‘Όποιος δεν είναι μαζί τους, είναι εναντίον τους.

Γιαυτό η Ν. Φιλαδέλφεια δείχνει το δρόμο για όλους. Για όσους επιβουλεύονται τους δημόσιους χώρους, τη δημόσια περιουσία και τα κοινά αγαθά, για όσους αντιμετωπίζουν τις περιοχές ως φέουδα για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών τους συμφερόντων. Αλλά και για όσους και όσες από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνονται την ανάγκη υποστήριξης των αντιστάσεων. Και εδώ μέσες λύσεις δεν χωρούν. Ούτε μικροψυχίες, ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε ψεύτικες δικαιολογίες. Το παράδειγμα του ΚΚΕ είναι ενδεικτικό μιας στάσης που εμφιλοχωρεί τόσο στην Αριστερά όσο και στα κινήματα. Αν δεν υποστηρίξουμε δυναμικά τις εστίες αντίστασης, η επόμενη μέρα θα μας βρει τσακισμένους. Και τότε όλα θα είναι πιο εύκολα για τους επελαύνοντες και κραταιούς κομπιναδόρους που αυξάνουν τα κέρδη τους εν μέσω κρίσης, ρίχνουν τον φερετζέ της νομιμοφάνειας και ετοιμάζονται να καταβροχθίσουν τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας και ελευθερίας, δείχνοντάς μας το δρόμο για τον τρίτο κόσμο.

Απάντηση