Εδώ και αρκετό καιρό αναγγέλλεται από κυβερνητικά χείλη, η λειτουργία του κατασκευασμένου εδώ  και 15 χρόνια, φράγματος στον άνω ρου του Αχελώου. Πρόκειται για ένα φράγμα που συνδέεται με τη σήραγγα εκτροπής του ποταμού και η λειτουργία του σημαίνει ότι θα κατακλυστεί το χωριό Μεσοχώρα Τρικάλων. Η ξαναζεσταμένη αφήγηση του «αναπτυξιακού» και «πράσινου» έργου που  σερβίρει αυτή τη φορά ο Σωκράτης Φάμελλος, ξαναβαφτίζει το έργο σε υδροηλεκτρικό, με την αφοπλιστική επίκληση ότι “αφού το φτιάξαμε, να μην πάει χαμένο”, παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ημιτελές. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η υπογραφή της απόφασης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), φαίνεται να είναι θέμα χρόνου.

Η νέα αυτή κινητικότητα, συνδυάστηκε όπως ήταν προφανές με την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος σε όλα τα επίπεδα όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας. Στο κινηματικό πεδίο, η δημιουργία της δικτύωσης «Μεσοχώρα- Αχελώος SOS” με ανθρώπους που συμμετείχαν στην παλαιότερη πανελλαδική πρωτοβουλία αλλά και καινούριους ακτιβιστές, υποκίνησε ενημερωτικές συναντήσεις στην Αθήνα, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη και οργάνωσε ένα διήμερο δράσης στον τόπο του εγκλήματος, μια έκφραση που εδώ αποκτά την κυριολεκτική της σημασία.

Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε αποφασισμένοι

Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της λειτουργίας νέων υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου είναι παρόν και «ετοιμοπόλεμο». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι πολίτες και οι συλλογικότητες, που πήραν μέρος στο διήμερο δράσεων (3-4/6/2017) δηλαδή στη συνέλευση κατοίκων και αλληλέγγυων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/6 και στην πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/6. Στις δραστηριότητες του διήμερου συμμετείχαν οι φορείς που έχουν πιο άμεση αναφορά στη Μεσοχώρα (Σύλλογος κατακλυζομένων Μεσοχώρας, «Αχελώου ρους»), αλλά και πολλές συλλογικότητες από άλλες περιοχές, όπως: η Αυτόνομη συνάντηση αγώνα, η Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, οι Water Warriors από τη Θεσσαλονίκη, η Κίνηση πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, ο Σύλλογος προστασίας Αράχθου, ο σύλλογος «οι Ορεινοί» από τα Θεοδώριανα Άρτας, το σωματείο «Δικαίωμα στη ζωή» από το Αγρίνιο.

Ιδιαίτερη αξία έχει η απόφαση της συνέλευσης κατοίκων της Μεσοχώρας και αλληλέγγυων πολίτων., η οποία επικαιροποιεί τις διεκδικήσεις του κινήματος και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης και της κοινής δράσης, στις «μάχες» που θα ακολουθήσουν.

Ακολουθεί το κάλεσμα για συντονισμό δράσεων για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου.


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Έχουν περάσει, σχεδόν, 35 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στον άνω ρου του Αχελώου (μεγάλα φράγματα, ταμιευτήρες, υδροηλεκτρικά έργα, σήραγγες εκτροπής κλπ.), που, όλα αυτά τα χρόνια, συνηθίσαμε να αποκαλούμε έργα της εκτροπής του Αχελώου, καθώς η συνδυασμένη λειτουργία τους είχε -και έχει- σαν σκοπό την υλοποίηση ενός παράλογου στόχου, αυτού της μεταφοράς των νερών του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά από τόσες δεκαετίες, το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει λειτουργήσει, παρά τη διαρκή και ασφυκτική πολιτική πίεση -από τη μια, ως την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος- και παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται συστηματικά.

Και για το λόγο αυτό, ανήκει στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι την τελική (;) επιχείρηση υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία, χωρίς κανένα ενδοιασμό υιοθέτησε το τέχνασμα της προκατόχου της, για τμηματική προώθηση του έργου, με πρώτη πράξη τη λειτουργία του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, σαν αυτόνομου, «πράσινου» ενεργειακού έργου. Η επιδίωξη είναι διπλή και προφανής: αφενός, να διεμβολιστεί – διασπαστεί το μέτωπο κατά της εκτροπής και, αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα σημαντικό προηγούμενο για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής.

Πριν λίγες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι θα υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επανέλαβε τα συνήθη επιχειρήματα (της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί ως τώρα, το ενεργειακό όφελος και το δημόσιο συμφέρον), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βγάζει «στο σφυρί» σημαντικές ενεργειακές υποδομές της -ιδιωτικοποιημένης, σε μεγάλο βαθμό- ΔΕΗ, στις οποίες δεν αποκλείεται να περιληφθούν -στο προσεχές μέλλον- και τα υδροηλεκτρικά έργα. Παράλληλα, προσπαθώντας να κάμψει την αντίσταση των Μεσοχωριτών ανακοίνωσε το αντίτιμο του επιδιωκόμενου συμβιβασμού τους: την αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας, προτού αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα και την παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού (!!!!).

Είναι προφανές ότι ο πολύχρονος αγώνας κατά της εκτροπής και κατά των νέων φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου, δηλαδή στο πιο ευαίσθητο τμήμα του, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να αποκρουστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ και κάθε προσπάθεια διάσπασης και αποπροσανατολισμού. Οι πολίτες, οι φορείς και οι συλλογικότητες που δημιούργησαν και στήριξαν -τοπικά και πανελλαδικά- ένα από τα πιο εμβληματικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να (ξανα)βάλουν τη «σφραγίδα» τους στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

 

Untitled-1

Με αυτό το σκεπτικό και παίρνοντας σοβαρά υπόψη τη διάθεση, που εκφράστηκε στο πρόσφατο (3-4 Ιουνίου) διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα, το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ενέργειεας και Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα.

Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», mesochora-acheloos-sos.blogspot.gr, mesochora.acheloos.sos@gmail.com

Απάντηση