Η κυβέρνηση του Τραμπ υποχρέωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Πολιτικής (EPA) να «παγώσει» όλες τις χρηματοδοτήσεις και τα συμβόλαια κι απείλησε να διακόψει τις επιχειρήσεις- κλειδιά, όπως τον καθαρισμό τοξικών περιοχών και τους ελέγχους ρουτίνας για την ποιότητα του νερού. Η κυβέρνηση του Τραμπ επίσης επέβαλε ένα black-out ενημέρωσης στα ΜΜΕ, σχετικά με το Γραφείο και του απαγόρευσε να εκδίδει δελτία τύπου, να δημοσιεύει ειδήσεις στο blog του, καθώς και να μοιράζεται πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Τραμπ παίρνει μέτρα για την επαναδραστηριοποίηση των πετρελαιοπηγών του Keystone XL και του Dakota Access.

Την Τρίτη 24/1/2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, υπέγραψε μια σειρά εκτελεστικών πράξεων για να επαναδραστηριοποιήσει τις πετρελαιοπηγές Keystone XL και  Dakota Access, δύο μεγάλα πρότζεκτ που η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διακόψει, ως απάντηση στη μαζική αντίσταση περιβαλλοντικών ομάδων και φυλών ιθαγενών. Το σχέδιο της Dakota Access θα μετέφερε μέχρι 570000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, από τη Βόρεια Ντακότα στο Ιλινόις. Από την πλευρά του, η πετρελαιοπηγή του Keystone θα μετέφερε 830000 βαρέλια αργού πετρελαίου καθημερινά από την Αλμπέρτα στα διυλιστήρια των ακτών του Κόλπου του Μεξικού για την εξαγωγή τους. Το μέτρο του Τραμπ προκάλεσε πολλές αυθόρμητες διαμαρτυρίες. Χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν την 5η Λεωφόρο κοντά στον Πύργο Τραμπ.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Σηάτλ, στο Σικάγο και στο Λος Άντζελες .Η ηθοποιός Τζέιν Φόντα δήλωσε : « Αυτή είναι μια καινούρια εποχή όταν συμβαίνει μια καταστροφή , οφείλουμε να διαδηλώσουμε στους δρόμους . Τον ονομάζω «Αρπακτικό μεταμορφωμένο σε Αρχηγό». Και λέω ότι ποτέ δεν πρέπει να τον δεχτούμε . Ποτέ δεν πρέπει  να τον νομιμοποιήσουμε. Δεν έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων των Αμερικάνων και ήταν μια εκλογή στην οποία παρενέβη μια ξένη χώρα , η Ρωσία. Και υπήρξαν πολλές ψεύτικες ειδήσεις . Δεν θα πρέπει να τον νομιμοποιήσουμε».

Η Κυβέρνηση Τραμπ διατάζει το γραφείο Περιβαλλοντικής προστασίας να αποσύρει την ιστοσελίδα για το κλίμα.

Η κυβέρνηση του Αμερικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε το Γ.Π.Π να διαγράψει την ιστοσελίδα για την κλιματική αλλαγή από το site του στο internet, σύμφωνα με δυο εργαζόμενους του, ένα νέο μέτρο του Ρεπουμπλικάνου για να ακυρώσει τις πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου Ομπάμα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από στελέχη της ΕΡΑ ότι η κυβέρνηση διέταξε την επικοινωνιακή ομάδα του Γραφείου να αποσύρει τη σελίδα για την κλιματική αλλαγή , η οποία περιέχει συνδέσμους  (links) για επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη ,καθώς και στοιχεία για τις εκπομπές. Η σελίδα θα αποσυρθεί άμεσα, μέχρι την (25/1) Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές.

« Αν η ιστοσελίδα διαγραφεί, δουλειά ετών πάνω στην κλιματική αλλαγή θα εξαφανιστεί» δήλωσε ένας εργαζόμενος της ΕΡΑ, προσθέτοντας πως ορισμένοι από τους συναδέλφους του προσπαθούσαν να σώσουν μέρος των πληροφοριών που περιλαμβάνονταν στην ιστοσελίδα , για να πείσουν την κυβέρνηση να διατηρήσει ένα μέρος τους.

Η διάταξη έγινε την στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τη ροή πληροφοριών από διάφορα κυβερνητικά γραφεία που επιβλέπουν περιβαλλοντικά θέματα, με ενέργειες που να ενισχύσουν τον έλεγχο και να αποθαρρύνουν τις αντιπολιτευόμενες απόψεις.

Το μέτρο έχει ενισχύσει τους φόβους ότι ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, προσπαθεί να παραμερίσει τις επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του ανθρώπου από τη χρήση ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και το προσωπικό αυτών των γραφείων που πραγματοποιεί αυτή την έρευνα.

Απάντηση