Ένα καλοκαίρι από τα … επόμενα

Είναι δεδομένο ότι η αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινόμενων αποτελεί μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως άλλωστε καταγράφεται σε πλειάδα ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες.

Τις ημέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ένα κύμα καύσωνα έχει ήδη πλήξει πολλές χώρες της Ευρώπης, καταγράφοντας θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ η άφιξή του αναμένεται και στην χώρας μας. Η καταστροφολογία και ο πανικός διασπείρονται από τα κλιματιζόμενα στούντιο των ΜΜΕ, όπως άλλωστε συνηθίζουν, χωρίς καμιά φειδώ. Αλλά, για μια στιγμή, ακούσαμε τίποτα για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της. Ακούσαμε τίποτα για εξοικονόμηση (ενέργειας και πρώτων υλών), για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, του αστικού και περιαστικού πρασίνου; Ακούσαμε τίποτα για το μοντέλο ανάπτυξης, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για την αναγκαιότητα να μην εξορυχτεί πάνω το 60% των είδη γνωστών και οικονομικά αξιοποιήσιμων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, όπως επιτάσσει η 5η έκθεση  της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή;

Ήταν, βεβαίως, αναμενόμενο να μην ακούσουμε τίποτα για τον καπιταλισμό, για την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, για την εκθετική ανάπτυξη, για την υφαρπαγή γης και την καταλήστευση των πόρων και πολλά άλλα. Δεν ακούσαμε όμως τίποτα ούτε για την προστασία του κοινού αγαθού του νερού, ενώ η λειψυδρία και η ερημοποίηση μας χτυπάν την πόρτα. Επίσης, δεν ακούσαμε τίποτα για ένα αποκεντρωμένο, πλήρως δημόσιο, σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, βασισμένο στη διαλογή στην πηγή, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση, ενώ οι εργαζόμενοι/ες είναι, για ακόμα μια φορά τα τελευταία χρόνια, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν τα ελάχιστα… αυτονόητα.

Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται εύκολα. Η επιστροφή στην ανάπτυξή τους, απαιτεί αρένες στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο μητροπολιτικό πάρκο Γούδη ή ίσως και στον Ελαιώνα… Απαιτεί, όμως και τραμπούκους, βία, τρομοκράτηση ολόκληρων κοινωνιών και πλήθος τροπολογιών σκούπα… στο ναό της δημοκρατίας. Μετά από δεκαετίες, θα έχουμε, επιτέλους, και δασικούς χάρτες εφόσον πλέον το απαιτεί η Τροϊκά και οι επενδυτές, αφού οι άχρηστοι δεν κατάφεραν να «αναθεωρήσουν» αυτό το άτιμο το άρ. 24 του συντάγματος, λίγα χρόνια πριν. Και αυτοί όμως οι δασικοί χάρτες εκτός από μύρια προβλήματα, έχουν βεβαίως, βεβαίως και εξαιρέσεις. Όπως αυτή του Υμηττού, αστικών και περιαστικών δασικών εκτάσεων και βεβαίως «οικιστικών πυκνώσεων», ποικίλου αριθμού, πυκνοτήτων, βαθμού διάλυσης και διάθλασης, εκεί που ο χωρόχρονος καμπυλώνεται και το ταξίδι στο χρόνο γίνεται πραγματικότητα, για κάθε παρελθόντα, παρόντα ή μελλοντικό καταπατητή.

Οι επενδυτές βεβαίως, χρειάζονται ζωτικό χώρο. Επενδύσεις του αέρα θα κάνουν;

Και να αγοράσουν ακόμα, όταν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αφού και οι «δημόσιες δωρεές» έχουν και ένα όριο, αύριο τι θα μείνει να δώσουν; Εντάξει, δίνουμε κορυφογραμμές για ιδιωτικές, βιομηχανικής κλίμακας, Α.Π.Ε στη Μάνη, στην Κρήτη, στην Εύβοια στο Β. Αιγαίο, μεταλλευτικές ζώνες στη Β.Α. Χαλκιδική – στην Eldorado- , άλση και πάρκα σε Α.Ε. ιδιοκτητών ΠΑΕ – Μελισσανίδης, Αλαφούζος, γιατί πρέπει επιτέλους να εμπεδωθεί η ισοπολιτεία, μόνο ο Μαρινάκης θα έχει -, δρόμους σε εργολάβους κ.α., αλλά κάποιοι πρέπει και να αγοράσουν. Να αγοράσουν βεβαίως σε καλή τιμή, γιατί αλλιώς ούτε βγαίνουν, ούτε έρχονται κεφάλαια από το εξωτερικό για επενδύσεις, αλλοδαπών και εγχωρίων (και αυτά έξω είναι…). Να έρθει λοιπόν η ανάπτυξη στην Ακαδημία Πλάτωνος που τόσο χρειάζεται το mall, να κατασκευαστεί η «εσωτερική πόλη» στο Ελληνικό. Μεγάλη επένδυση για την πατρίδα του Λάτση. Ελέγχει και τα ΕΛ.ΠΕ, που θα απλώσουν καλώδια, θα κάνουν εξορύξεις, θα επεκτείνουν κύκλο εργασιών και κερδοφορία, να κάνουν όλη την Ελλάδα Θριάσιο, που από καιρό έχει έρθει η ανάπτυξη και οι κάτοικοι ζουν στο παράδεισο, ζωή χαρισάμενη!

Όσο για την προστασία αυτού  του τόσο κρίσιμου και πολύτιμου κοινού αγαθού, του νερού, το φράγμα της Μεσοχώρας δείχνει το δρόμο[1]. Την ίδια στιγμή γροθιά στο κατεστημένο της κατασπατάλησης και ισχυρό θεσμικό μέσο για την προστασία των υδατικών αποθεμάτων και της κοινωνίας είναι ΚΥΑ το πρόσφατο ΦΕΚ  για την ανάκτηση μεταβλητού κόστους του νερού για όλες τις χρήσεις, με την πλήρη εμπορευματοποίησή του.[2]

Και ενώ ο Τραμπ είχε από χρόνια σαφή γραμμή, την οποία επιχειρεί να τηρήσει κατά γράμμα ως νέος πλανητάρχης: » η ιδέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργήθηκε από και για τους Κινέζους ώστε να καταστήσουν την βιομηχανία των ΗΠΑ μη-ανταγωνιστική»[3], εμείς εδώ και η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζουμε κατά γράμμα την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Μια συμφωνία, πολύ αυστηρή στους στόχους για το 2100, δίνει όμως ένα μικρό… περιθώριο έως το 2030 προκειμένου να σκεφτούμε τι θα κάνουμε…

Έτσι, και η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στα τούνελ, στους αγωγούς και στις γεωτρήσεις της ανάπτυξης, με ισχυρή δέσμευση ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, και σχεδιασμούς εξορύξεων στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, Νότια της Κρήτης,  αγωγούς φυσικού αερίου (πολλούς αγωγούς) TAP, IGB, East Med, πλήθος καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης -σε θάλασσες και ακτές-, επιπρόσθετους σταθμούς LNG και πολλά άλλα μέτρα για τον στρατηγικό στόχο της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Το σχέδιο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Φυσικά για το συμφέρον της κοινωνίας και των εργαζομένων με το δημόσιο επικεφαλής. Total, Exxon Mobil, ΕΛ.ΠΕ. , ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Μυτιληναίου  και πλήθος άλλων «κοινωφελών» εγχώριων και διεθνών ιδρυμάτων, αφού αποφασίσουν για το πώς θα αναπτυχθούμε, θα έρθει το κράτος, να καταθέσει, του χρόνου, τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Π.Ε.Ν. Γ. Σταθάκης.

Η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος. Εναλλακτικός της Ουκρανίας ή της Μέσης Ανατολής; Αυτό αποτελεί ένα κάποιο ερώτημα.

Ας έρθουμε όμως στα σκουπίδια που αποτελούν ένα «άλυτο» πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που όπως και πλήθος άλλων δε μπορεί να λυθεί… ώστε να λύσουν κάποιοι το δικό τους… Γιατί τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί εκείνοι που έχουν «επενδύσει» στα σκουπίδια, ένα λαμπρό μέλλον, με πρώτες τις μεγάλες κατασκευαστικές και όχι μόνο. Η λύση από την πλευρά του δημόσιου – κοινωνικού συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι από χρόνια γνωστή, έχει επεξεργαστεί από τα κινήματα, τους/τις εργαζόμενους/ες, αλλά και την Αριστερά. Η πρόταση όμως αυτή αφήνει έξω πολλούς και πολλά: α) τα ΣΔΙΤ, β) τις συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις, γ) τη διαστασιολόγηση τεράστιων έργων με εξασφαλισμένη τροφοδοσία που αντιτίθεται στη διαλογή στην πηγή και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, δ) την καύση, ε) τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας και πρώτα απ’ όλα τους εργολάβους και τους ιδιώτες.

Έτσι όμως δεν διευκολύνονται οι επενδύσεις και δεν θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη των κερδών για να βρουν οι άνθρωποι δουλειά. Ο μισθός, οι εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι βέβαια μια άλλη ιστορία. Αυτό που προέχει σήμερα  είναι η δουλειά, να υπάρχουν κεφάλαια και επενδυτές, πρόθυμα να μας «αξιοποιήσουν» και μπροστά σε αυτή την εκμετ… αξιοποίηση… η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των κοινών αγαθών και της δημόσιας γης αποτελούν πολυτέλεια.

Και από την πλευρά τους έχουν δίκιο. Όσο η προστασία του περιβάλλοντος και η εργασία «αποτελούν» για τις κυρίαρχες κοινωνικές δυνάμεις κόστη, είναι εύκολο να αντιπαραθέτουν εκβιαστικά το ένα κόστος στο άλλο.

Είναι εύκολο οι συλλογικές μας κοινωνικές ανάγκες και η αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας να εξοστρακίζονται σε ένα μέλλον δυσοίωνο, ως υποπροϊόν των δικών τους «business as usual».

Όμως δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε ανοχή, ούτε ελπίδα να περιμένουμε.Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Όλα τα παραπάνω κρίνονται σήμερα, στο παρόν. Όλα τα παραπάνω καθορίζουν το μέλλον, τις δυνατότητές του και τη μορφή του. Τα επόμενα καλοκαίρια μας σημαδεύονται σήμερα, από τη συλλογική μας δράση. Ας αγωνιστούμε σήμερα για ν’ ανατρέψουμε το μέλλον μας.


[1] http://mesochora-acheloos-sos.blogspot.gr/

[2] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=4859&language=el-GR

[3] https://twitter.com/realDonaldTrump/status/265895292191248385

Απάντηση