Η Αθηναϊκή Ριβιέρα τσαλαβουτά στην πετρελαιοκηλίδα της ανάπτυξης

Βεβαίως, οι πετρελαιοκηλίδες καταδικάζονται απ’ όπου και αν προέρχονται… Δεν ενδιαφέρει εάν προέρχονται από τους «γνωστούς – αγνώστους» λαθρεμπόρους πετρελαίου, αργού, ναυτιλιακού ή οποιουδήποτε άλλου κλάσματος. Δεν ενδιαφέρει εάν προέρχονται από τα σαπιοκάραβα του λιμανιού και συνολικά της κορωνίδας του τόπου, των ελλήνων εφοπλιστών που αποτελούν την πρώτη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά εισφέρουν στα φορολογικά έσοδα λίγο λιγότερο από τις πράσινες κάρτες των μεταναστών.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βασιλεύει ο ανθός του επιχειρηματικού δαιμονίου. Ούτε καράβι για απάντληση από το ναυάγιo δε βρίσκεται χωρίς λαθραία καύσιμα στις δεξαμενές του. Όμως, «ατυχήματα» συμβαίνουν… Τόσα δεξαμενόπλοια ελεύθερα αρμενίζουν στο Αιγαίο και στις θάλασσές μας καθημερινά, χωρίς καθορισμένες θαλάσσιες οδούς, χωρίς περιορισμούς, χωρίς προληπτικά μέτρα και σχέδια αντιμετώπισης. Οσονούπω μάλιστα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πολλαπλασιαστούν, καθώς οι επενδυτές (διεθνείς και εγχώριοι) δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πιθανά κοιτάσματα στην Ήπειρο, στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης, στη ΒΔ Πελοπόννησο κ.α. Και ας μην ξεχνάμε, δεν πρόκειται για όποιους κι όποιους. Κολοσσοί όπως ExxonMobil, Total, Repsol κ.α. και από κοντά οι δικοί μας εγχώριοι, ΕΛ.ΠΕ., Energian Oil & Gas κ.ο.κ. Όλοι αυτοί μαζί, δε μπορεί, θα φέρουν την ανάπτυξη… Άλλωστε, όπου έχουν πάει οι κοινωνίες ζουν ζωή χαρισάμενη, από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική, για να μη μιλήσουμε για το Θριάσιο. Παράδεισος! Για τις συνθήκες εργασίας; Δεν πάει πολύς καιρός από το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στα ΕΛ.ΠΕ. Όσο για  την περίφημη εταιρική ευθύνη, το ελεγκτικό πλαίσιο, την πρόληψη, τους κανόνες ασφαλείας και την κοινωνική και οικολογική ευαισθησία των εταιρειών; Ούτε λόγος.

Χαρακτηριστική η δήλωση του πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη ΙΙ», Θ. Κουντούρη, σε πανεθνικό δίκτυο:

«Συμπάσχω μαζί τους με όσους έπαθαν ζημιές. Εγώ έπαθα μεγαλύτερη ζημιά. Το περιβάλλον και όλα αυτά που δημιουργήθηκαν θα ξαναγίνουν. Αυτά που έχασα εγώ δεν πρόκειται να τα ξαναπάρω. Καταστράφηκα».

Φυσικά, η Exxon δεν είναι FOS Petroleum.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για γεωτρύπανα, πλατφόρμες, τάνκερ, αγωγούς, διαρροές και ατυχήματα σε θάλασσες και ακτές. Ή μήπως όχι;

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, όμως, δεν έχει μόνο πετρελαιοκηλίδες και κατεστραμμένους πλοιοκτήτες, έχει και το κλέος των αρχαίων. Αλλά basta, ας μην είμαστε αμετροεπείς και αρχαιόπληκτοι/ες. Το κλέος της σύγχρονης μνημονιακής και μεταμνημονιακής Ελλάδας θα πρέπει να εδραστεί πάνω στο κλέος των αρχαίων, για να μην μείνει και αυτό αναξιοποίητο… Τα σύγχρονα επιτεύγματα της ανάπτυξης των κερδών, που έρχεται, καζίνο και ουρανοξύστες, θα θεμελιωθούν κυριολεκτικά πάνω στην πολιτιστική μας κληρονομιά αρχαία και νεότερη. Ούτε συζήτηση για δασικές εκτάσεις, οικότοπους, περιαστικό πράσινο, μητροπολιτικά πάρκα, χρήσεις γης, χωρικό σχεδιασμό, τοπίο, κοινωνικές ανάγκες και λοιπές άχρηστες πολυτέλειες. Στην τσιμεντούπολη με το ελάχιστο πράσινο και τη φούσκα των ακινήτων, στην πόλη με τα δεκάδες χιλιάδες ακατοίκητα ή ημιτελή σπίτια, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το «μεγαλύτερο φιλέτο της Μεσογείου» δε μπορεί να μένει αναξιοποίητο. Αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία, για τη μνημονιακή Ελλάδα να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει. Να υψωθεί το κλέος του Λάτση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα ύψη της Ακρόπολης και ακόμη ψηλότερα, γιατί όπως προβλέπει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της Lamda Development, θα ανεγερθούν 6 ουρανοξύστες ύψους 200μ, ενώ η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα (156 + 14) μετά βίας αγγίζει τα 170μ από το επίπεδο της θάλασσας. Ως εκ τούτου,εάν όλα πάνε καλά (!!!), οι επισκέπτες του τόπου, είτε από αέρος είτε δια θαλάσσης, το πρώτο που θα αντικρίζουν, επισκεπτόμενοι την υδροκέφαλη πρωτεύουσα, θα είναι τα θαύματα της σύγχρονης «δίκαιης» ανάπτυξης που επιτέλους θα επισκιάσουν αυτά του παρελθόντος. Και σε απόσταση αναπνοής, θα μπορούν να επισκεφτούν και ακόμα ένα μνημείο, την Αγιά Σοφία… του Μελισσανίδη.

Η νέα όμως σαιζόν ξεκίνησε με μια δυσοίωνη προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας. Η Eldorado΄Gold ανακοίνωσε, για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, ότι προτίθεται να διακόψει τη δραστηριότητά της στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Σταθάκη με την Ελληνικός Χρυσός. Στην λιτή τυπική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός «[…]χαιρέτησε την ανακοίνωση της εταιρίας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα […] » και ότι και τυπικά ξεκίνησε η διαιτησία. Το πάγιο ερώτημα όμως από το 2015, σχεδόν τρία χρόνια τώρα, με δύο κυβερνήσεις, δεν είναι γιατί δεν φεύγει η Eldorado και η Ελληνικός Χρυσός, αλλά τι κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Νομικά – θεσμικά προσκόμματα δεν υπάρχουν. Η σύμβαση ήταν γνωστό πριν το 2015 ότι παραβιαζόταν στον πυρήνα της. Στην μεταλλουργία. Κατ’ τ’ άλλα εξελισσόταν ένα όργιο παρανομιών, αυθαιρεσιών και παραβάσεων, από την ΑΕΠΟ, τις μελέτες των φραγμάτων και τις παράνομες μεταφορές συμπυκνωμάτων μέχρι τη σωρεία, κάθε είδους, περιβαλλοντικών παραβάσεων. Και βεβαίως, η περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής, εν τω μεταξύ, καταστρέφεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και το παρόν και το μέλλον των κατοίκων της, καθώς τα «έργα» συνεχίζονται…

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η ανάπτυξη επελαύνει και στην Κρήτη, με αναπτυξιακό συνέδριο, με νέο αεροδρόμιο, με εξορύξεις, με βιομηχανικής κλίμακας Α.Π.Ε., όπως ακριβώς στη Ν. Εύβοια, στον Ελικώνα και σε κάθε βολική βουνοκορφή, σε περιοχές Natura και φυσικά στα νησιά. Η ανάπτυξη επελαύνει με γεωτρύπανα σε μεγάλα βάθη και φράγματα, ενώ η προστασία των υδατικών αποθεμάτων είναι διασφαλισμένη, τόσο στην Κρήτη και στην Β.Α. Χαλκιδική με την καταστροφή του Κάκαβου, όσο και στη Θεσσαλία με την προώθηση του φράγματος της Μεσοχώρας. Η προστασία ολοκληρώνεται με την ΚΥΑ για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ 1751/Β 22-5-2017), με την οποία προωθείται η πλήρης εμπορευματοποίηση του νερού. Η αγορά αναλαμβάνει δράση για να μας λυτρώσει από την «τραγωδία των κοινών».

Σε αυτό το πλαίσιο και επειδή το φθινόπωρο έφθασε, αντίθετα με τον τετραγωνισμό του κύκλου που δεν προβλέπεται άμεσα, όπως άλλωστε και η δίκαιη νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη, η ανατροπή με μνημόνια, η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας με Eldorado και Lamda Development, η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής με εξορύξεις και Exxonκαθώς και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των «από κάτω» μαζί με τα συμφέροντα των κάθε λογής επενδυτών που προτίθενται να οικοδομήσουν τα κέρδη τους πάνω στα ερείπια που οι ίδιοι δημιούργησαν, ας οργανωθούμε… Για να μην πνιγούμε στην πλημμυρίδα της ανάπτυξής τους.

Απάντηση