Χρονιάρες μέρες η δικαιοσύνη έκανε πάλι το θαύμα της. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ,  απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των 56 πολιτών που είχαν προσφύγει κατά των αδειών του γηπέδου Μελισσανίδη (που οι οπαδοί της ΑΕΚ νομίζουν ότι θα είναι της ομάδας). Το σκεπτικό της απόφασης ήταν σύντομο, αφοπλιστικό και πρωτότυπο για τα δικαστικά χρονικά: Το ΣΤΕ έκρινε ότι ο ισχύων χωροταξικός σχεδιασμός (δηλαδή οι…. «άλλες διατάξεις» που περιλήφθηκαν στο Ρυθμιστικό της Αθήνας), προβλέπει την ανακατασκευή ενός γηπέδου και επομένως είναι υποχρεωτική. Επιπλέον, είπε το ΣΤΕ, στην ίδια θέση υπήρξε και λειτουργούσε από πολλών ετών το γήπεδο της ΑΕΚ που αποτελεί τοπόσημο της περιοχής και στοιχείο της μητροπολιτικής αθλητικής υποδομής της Αθήνας. Συνεπώς με βάση το ρηξικέλευθο σκεπτικό του ΣΤΕ, αν κάποτε κάπου υπήρξε ένα γήπεδο, ασχέτως συνθηκών και ασχέτως αν έχει κατεδαφιστεί εδώ και 15 χρόνια συνεχίζει να αποτελεί τοπόσημο. Ακόμη καλύτερα: αν κάποιος επικαλεστεί ότι θέλει να ξαναχτίσει εκεί, δεν χρειάζεται να κριθεί η νομιμότητα της νέας κατασκευής, ούτε η νέα μορφή, το νέο μέγεθος, η καταλληλότητα, η χρήση, το δημόσιο συμφέρον.

Γιατί ακόμη και με το σκεπτικό του ΣΤΕ, το νέο γήπεδο Μελισσανίδη δεν έχει και μεγάλη σχέση με το παλιό : εκτός που είναι πολύ πιο ογκώδες και ψηλό, εκτός που προϋποθέτει ότι πρέπει να αλλάξει όλη η πόλη για να προσαρμοστεί επάνω του, θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε αντίθεση με το παλιό που είχε μπάσκετ, βόλει, στίβο, πυγμαχία κλπ. Ούτε καν οι προπονήσεις της ΠΑΕ δεν θα γίνονται εκεί. Ουδεμία σχέση με την μητροπολιτική αθλητική υποδομή της Αθήνας. Ουδεμία σχέση με την ερασιτεχνική ΑΕΚ στην οποία παραχωρήθηκε ένας δημόσιος χώρος για μια δημόσια υποτίθεται λειτουργία: το μαζικό αθλητισμό. Ψιλά γράμματα θα πείτε. Νυν υπέρ πάντων η εξυπηρέτηση των σχεδίων των μεγαλοπαραγόντων.

Προφανώς μετά από αυτή την εξέλιξη προκαλούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν θα γίνει δεκτή η κυρία προσφυγή-αίτηση ακύρωσης που πρόκειται να εκδικαστεί τον Φλεβάρη του 2018.

Απάντηση