του Γιάννη Παπαδημητρίου

Για την προϊστορία του μετώπου ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο έχω γράψει αναλυτικά στο προηγούμενο τεύχος των «Κόκκων». Ήδη από τότε μέχρι σήμερα οι εξελίξεις έχουν τρέξει με ραγδαίους ρυθμούς.

Κορυφαίο ασφαλώς γεγονός είναι η μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα την 1η Ιουνίου και έβαλε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των κινητοποιήσεων ενάντια στις εξορύξεις. Παρά την απουσία του ΚΚΕ, πάνω από 1.500 άνθρωποι από όλη την Ήπειρο αλλά και από τη διασπορά της, με καθοριστική  συμμετοχή της νεολαίας, με πολυμορφία και ευρηματικότητα, με δυναμικό παλμό και καλλιτεχνικές παραστάσεις, πορεύθηκαν στους δρόμους της πόλης βροντοφωνάζοντας «Πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από δω» και «Λε – λε – λευτεριά στης Ηπείρου τα βουνά».

Για την κατανόηση των προσθέτω ότι το εθνικιστικό συλαλητήριο, που έγινε ύστερα από λίγες μέρες στον ίδιο χώρο, παρά τη στήριξη από ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, Καραμπελιάδες κλπ, παρά τη μεταφορά ανθρώπων από την Πάτρα και το Αγρίνιο, ήταν μικρότερο από τη διαδήλωση κατά των εξορύξεων. Περιττό να διευκρινίσω ότι όσοι πήραν μέρος και στα δύο μετριούνται στα δάχτυλα, αν όχι του ενός, το πολύ των δύο χεριών, αν και καλού – κακού η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιωαννίνων, που πήρε την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης, φρόντισε να διαμηνύσει ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του φασισμού είναι ανεπιθύμητοι.

Σημαντική ήταν και     η βεντάλια των συλλογικοτήτων, που στήριξαν την κινητοποίηση. Εκτός από τις 5 Επιτροπές των ηπειρωτικών πόλεων και της Αθήνας το παρόν έδωσαν ή έστειλαν αυτοδιοικητικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις της περιοχής, φυσιολατρικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οικολογικές οργανώσεις από την Ήπειρο (η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου), την υπόλοιπη Ελλάδα (η Greenpeace, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η Εναλλακτική Δράση, η Συνέλευση για την Αποανάπτυξη) αλλά και διεθνείς (το Εθνικό Συντονιστικό κατά των Εξορύξεων της γειτονικής Ιταλίας). Στο πολιτικό επίπεδο τη συμμετοχή τους δήλωσαν οι (κυβερνητικοί) Οικολόγοι – Πράσινοι, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – και ξεχωριστά το ΝΑΡ και το ΣΕΚ -, οι Πράσινοι Αλληλεγγύη, το Diem 25, το ΜΛ ΚΚΕ και το ΚΚΕ ΜΛ, η ΟΚΔΕ, η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και όλες οι αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες της πόλης. Φυσικά και οι «Κόκκοι» ! Ας μην παραλείψω ούτε το ΕΠΑΜ, που είναι το μοναδικό που πήγε και στις δύο συγκεντρώσεις …

Όπως σε κάθε σημαντική στιγμή του κινήματος, η επόμενη μέρα έφερε γενική αισιοδοξία και νέες στρατεύσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου να αποφασίζει ομόφωνα να αρνηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση όχι μόνο στις δημοτικές αλλά και στις κρατικές και ιδιωτικές εκτάσεις εντός των διοικητικών του ορίων αλλά και το πετρελαϊκό λόμπυ να αντεπιτίθεται με τη διοργάνωση ημερίδας από κάποιον πασοκογενή τοπικό Όμιλο και ομιλητές στελέχη της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Ίσως η πιο σημαντική διαδικασία συντελείται στον χώρο των προκαταρκτικών σεισμικών ερευνών στο «οικόπεδο των Ιωαννίνων», δηλαδή στις εκτάσεις των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου, Σουλίου και Φιλιατών των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Η παρουσία ακτιβιστών στο πεδίο, που απαιτούν πληροφόρηση για το βαθμό συμμόρφωσης των υπεργολάβων της Κοινοπραξίας Repsol – Energean προς το εγκεκριμένο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Δράσης, προς το παρόν αντιμετωπίζεται από αυτούς με προσωρινή διακοπή των εργασιών για την υπόλοιπη μέρα. Ένας καθημερινός ανταρτοπόλεμος διεξάγεται στα βουνά της Ηπείρου !

Η μετάδοση του κινηματικού πυρετού στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, επίσης αντικείμενο συμβάσεων παραχώρησης τύπου «open door», είναι πρώτη προτεραιότητα για τη γενίκευση του μετώπου.

Απάντηση