της Δέσποινας Σπανούδη

Αν ήθελε κανείς να συνοψίσει τι συμβαίνει με την διαχείριση των απορριμμάτων θα διαπίστωνε ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός του 2015, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, ενώ η ανακύκλωση καρκινοβατεί. Για την ακρίβεια η Ελλάδα έχει  τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ταφή απορριμμάτων μετά τη Μάλτα και την τρίτη χειρότερη επίδοση με βάση το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται μετά από τη Μάλτα και τη Ρουμανία. Ο πρόσφατος νόμος για την ανακύκλωση και η χρέωση της πλαστικής σακούλας, ελάχιστα μπορούν να συνεισφέρουν επί της ουσίας, όσο δεν ανατρέπεται η βασική φιλοσοφία που αφορά την λειτουργία των ιδιωτικών συστημάτων «εναλλακτικής διαχείρισης».

Από την άλλη πλευρά υπάρχει επιστροφή στο προηγούμενο μεγαλοεργολαβικό μοντέλο που προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε όλη την Ελλάδα από την Πελοπόννησο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, προχωράν οι σχεδιασμοί Μονάδων επεξεργασίας Σύμμεικτων που θα παράγουν καύσιμη ύλη.

Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας την Αττική, το αδιέξοδο είναι εδώ.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής καταρρέει, αλλά επεκτείνεται

Στις 9 και 10 Ιουλίου, παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής που κυριολεκτικά έχει «σκάσει» αφού, παρά το όχι έχει γεμίσει, συνεχίζουν να τον χρησιμοποιούν εναποθέτοντας σκουπίδια. Το αποτέλεσμα της ρηγμάτωσης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους : το 2003, απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας,  800.000 τόνοι σκουπιδιών και χωμάτων του ΧΥΤΑ Φυλής, καταπλάκωσαν μεγάλο μέρος του Εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) όπου ευτυχώς δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στον χώρο λόγω της αργίας.

Μέχρι σήμερα η λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει διακοπεί,  με συνέπεια να μην γίνεται εν μέσω καλοκαιριού σωστά η αποκομιδή αφού ένα μέρος των σκουπιδιών παρέμεινε στον σταθμό μεταφόρτωσης στο Σχιστό, ένα μέρος στο Εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) και ένα μεγάλο μέρος στους δρόμους. Εκτός από το περιβαλλοντικό κόστος, οι εργασίας «αποκατάστασης» στο ΧΥΤΑ έχουν ένα μεγάλο οικονομικό κόστος.

Ωστόσο το γεγονός παραμένει: ο ΧΥΤΑ γέμισε και η κρίση των σκουπιδιών στην Αττική, είναι προ των πυλών.

Όπως σημειώνει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ σε ανακοίνωσή του: «Η εγκατάσταση της Φυλής αντί να αποφορτίζεται συνεχώς μεγαλώνει. Αυξάνεται η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ κατά 100.000 τόνους τον χρόνο, γίνονται επεκτάσεις με βαθιές εκσκαφές για να χωράνε πιο πολλά σκουπίδια , εναποθέτουν σκουπίδια σε αποκαταστημένους χώρους που έχουν γεμίσει .

Όλα αυτά γίνονται γιατί το λόμπυ των σκουπιδιών δεν θέλει να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και επιδιώκει να γίνει νέος ΧΥΤΑ στην περιοχή της Γ Φάσης δίπλα από τον σημερινό ΧΥΤΑ στην Φυλή. Αυτός είναι ο λόγος που η περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση προσπαθούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο με τις κρυμμένες μελέτες για την ρύπανση του ΧΥΤΑ. Θέλουν να προλάβουν να ανακοινώσουν μια νέα χωματερή στην Φυλή πριν γίνουν και επίσημα γνωστά τα ευρήματα των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ .

Τα 3 τελευταία χρόνια προειδοποιούμε συνεχώς πως με την τακτική της η κ. Δούρου οδηγεί την Αττική σε μια τρομακτική κρίση σκουπιδιών με απρόβλεπτες συνέπειες .

Φτάνει ένα σχετικά ήπιο ατύχημα όπως το τωρινό, στον μοναδικό χώρο διάθεσης για να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αττικής . Σε λίγους μήνες από σήμερα θα συμβεί το μεγάλο ατύχημα όπου οι κάτοικοι της Αττικής δεν θα έχουν που να θάψουν τα σκουπίδια τους. Η κ. Δούρου προσωπικά , αλλά και η κυβέρνηση με την πολιτική τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό που θα συμβεί σε λίγους μήνες στην Αττική.»

Ανάστατος ο Βόλος για  στην καύση σκουπιδιών

5000 άνθρωποι, σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς και συλλογικότητες, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που γνώρισε ο Βόλος, φώναξαν STOP στα σχέδια του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελου, του Δήμου Βόλου και της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ για καύση σκουπιδιών.  Το χτύπημα για τους Βολιώτες είναι διπλό: από τη μια ο Δήμος Βόλου σχεδιάζει μονάδα παραγωγής καυσίμου (SRF) από σκουπίδια, από την άλλη η ΑΓΕΤ πήρε άδεια για εισαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών για καύση δίπλα στην πόλη του Βόλου.

 Όπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου :  «Το έγκλημα δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, αφού είναι πλέον γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με τους βιομηχάνους του τσιμέντου και προωθεί την καύση σκουπιδιών σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι όλη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και αποτεφρωτήρα της Ευρώπης η οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει «πρόβλημα» καθώς η Κίνα αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει τις εισαγωγές ευρωπαϊκών σκουπιδιών

Ενώ στην Ν. Φιλαδέλφεια, η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε., κατεδαφίζει τις δημοτικές εγκαταστάσεις και μπλοκάρει την καθαριότητα

Αν και οι λέξεις έχουν χάσει το φορτίο τους, με μια πραγματικά εξωφρενική απόφαση, η Κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ για την κατεδάφιση δημοτικών εγκαταστάσεων καθαριότητας που βρίσκονται δίπλα στο εργοτάξιο του γηπέδου, εδώ και πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για αμαξοστάσιο, αποθήκες, αποδυτήρια και μικρό σταθμό μεταφόρτωσης.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνοι προπηλακισμοί εργαζομένων, εξώδικα, μηνύσεις και  κατάληψη του χώρου από την ORIGINAL.   Με δεδομένο ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν εμποδίζουν σε τίποτε την ανέγερση του γηπέδου και επιπλέον ότι έχει δρομολογηθεί η καθόλου εύκολη υπόθεση της νόμιμης μετεγκατάστασής τους από τον Δήμο, είναι φανερό ότι πρόκειται για άλλη μια επίδειξη δύναμης σε βάρος της τοπικής κοινωνίας που τόλμησε να αρθρώσει αντίλογο στα μεγαλοεπιχειρηματικά σχέδια.

Απάντηση